Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

15.10.2014

Julita Bator: moje "dziwactwo" ma sens

Julita Bator, mama trójki dzieci, jest autorką dwóch książek - zeszłorocznego hitu Zamień chemię na jedzenie oraz świeżo wydanej kontynuacji Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy. Kiedy zobaczyła zależność pomiędzy ciągłymi chorobami swoich dzieci a spożywaniem przez nie nieodpowiednich produktów, postanowiła zmienić nawyki żywieniowe na lepsze.

Fragment wywiadu poniżej: 

Pani pierwsza książka miała charakter poradnika, drugiej bliżej jest do określenia książka kucharska. To duża zmiana...

Przyrządzanie posiłków dla rodziny towarzyszyło mi od zawsze. W sposób świadomy gotuję od momentu, kiedy zaczęłam interesować się zdrowym żywieniem. Od tego czasu muszę dbać o to, żeby posiłki nie były monotonne. To stwarza ogromne pole do eksperymentowania. Musiałam odkrywać nowe sposoby gotowania. Chodzi tu przede wszystkim o to, by stare receptury modyfikować tak, by były zdrowsze.

Pierwsza książka powstała, ponieważ chciałam, by inni mogli czerpać z moich doświadczeń, obserwacji, by zwiększyć świadomość. Wydane teraz przepisy są w pewnym sensie odpowiedzią na zapotrzebowanie czytelników, którzy mieli już wiedzę, potrzebowali teraz wskazówek jak wykorzystać ją w praktyce.

Już od pięciu lat prowadzi Pani zdrową dietę. Jak wiele zmieniło się od tego czasu?

Jest na pewno zdecydowanie łatwiej. Kiedy zaczynałam swoją przygodę, zdrowe odżywianie nie było popularne tak jak dziś, ale nie przejmowałam się tym, bo widziałam profity. Szybko okazało, że moje "dziwactwo" ma sens. Nie muszę już uzasadniać (...).

Cały wywiad dostępny tutaj   

fot. Jakub Bator/gazeta.pl  

Proste przepisy na jedzenie bez chemii!

Julita Bator zmieniła nawyki żywieniowe Polaków. Pokazała jak jeść bez chemii i nie zbankrutować. Teraz przedstawia książkę pełną prostych i praktycznych przepisów sprawdzonych na własnej rodzinie.

Autorka myślała, że nie ma rady na choroby jej dzieci. Wystarczyła jednak zmiana sposobu żywienia. Teraz sama piecze bułki orkiszowe i przyrządza domowy jogurt bez chemicznych dodatków. Małymi krokami wprowadziła rewolucyjne zmiany i nie martwi się już antybiotykami ani wizytami u lekarzy.

Odpowiadając na potrzeby czytelników proponuje praktyczną książkę złożoną z 80 nowych przepisów na dania bez polepszaczy i sztucznych barwników.

W książce znajdziesz proste i niedrogie pomysły na:

• własne pieczywo,
• drugie śniadanie do pracy i szkoły,
• nietypowe potrawy na przyjęcia dla dzieci,
• desery dla łasuchów,
• dania świąteczne.



Szukasz pomysłu na prezent? Zobacz nasze nasze kulinarne gadżety:

Zobacz jak je otrzymać