Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

21.03.2015

Chudnij jedząc pysznie!

Pierwszy dzień wiosny już jutro. Sięgnij po Lekkość Ani Starmach i poznaj smakowite przepisy na (nie tylko) wiosenne dania. Poniżej propozycje potraw dla dwóch osób, które zarekomendowała redakcja serwisu gotowanie.onet.pl.

NA ŚNIADANIE: Kuskus na słodko

kuskus na słodko

Składniki:
8 łyżek kaszy kuskus
2 małe pomarańcze
1 granat
6 orzechów włoskich
200 ml wrzątku
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki owoców goji
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:
Suchą kaszę wymieszaj z przyprawą do piernika, zalej wrzątkiem i odstaw pod przykryciem na mniej więcej 5 minut. Z granatu wybierz łyżeczką nasionka. Orzechy upraż na patelni i drobno posiekaj. Pomarańcze obierz i pokrój w drobną kostkę. Do miseczki z kuskusem dodaj pokrojone pomarańcze, nasionka granatu, orzechy, miód i owoce goji, wymieszaj.

NA OBIAD: Dorsz z warzywami oraz zupa z pieczonych warzyw z kurczakiem

 Dorsz z warzywami

Składniki do dania z dorsza:
400 g filetu z dorsza
100 g brązowego ryżu
50 ml wody
2 marchewki
1 por
1 łyżka świeżej natki pietruszki
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Przepis:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, pora oczyść i pokrój w półplasterki. Warzywa wrzuć na patelnię, przesmaż je na oliwie, dodaj kilka łyżek wody i duś około 15 minut. Rybę ułóż w żaroodpornym naczyniu, posyp ją solą i pieprzem, obłóż warzywami. Piecz 15-20 minut. Dorsza posyp pietruszką, jedz z ryżem.

Składniki zupy:
100 g piersi kurczaka
500 g pomidorów
100 g ryżu
400 ml bulionu warzywnego
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
3 łyżki świeżej bazylii
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
sól, pieprz

Sposób przygotowania zupy:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. C. Ryż ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Pomidory umyj i przekrój na pół, cebulę obierz i pokrój w piórka. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Dodaj obrane ząbki czosnku. Warzywa skrop oliwą, dodaj odrobinę posiekanej bazylii, sól oraz pieprz. Piecz 45 minut w rozgrzanym piekarniku. Po tym czasie warzywa przełóż do garnka, zmiksuj na gładki krem. Dodaj bulion i zagotuj. Wymieszaj słodką i ostrą paprykę. Pierś kurczaka pokrój w cienkie paseczki, obtocz je w papryce, wrzuć do gotującej się zupy i podgrzewaj jeszcze około 8 minut. Zupę jedz z ryżem i świeżą bazylią.

PRZEKĄSKA: Koktajl z mango i szpinaku

Składniki:
1 małe, dojrzałe mango
150 ml wody
1 garść liści szpinaku
1 łyżka świeżej bazylii
1 łyżka świeżej mięty

Sposób przygotowania:
Mango obierz ze skórki i usuń pestkę. Szpinak umyj, odetnij zgrubiałe końce. Umieść go razem z mango w blenderze, dodaj listki bazylii i mięty oraz wodę. Zmiksuj na gładki koktajl i ciesz się jego wyjątkowym smakiem!

NA KOLACJĘ: Sałatka ze śledzia

sałatka ze śledziem

Składniki:
100 g fileta śledziowego
3 listki cykorii
3 łodygi selera naciowego
2 ogórki gruntowe
4 rzodkiewki
1/3 czerwonej cebuli
1 garść liści szpinaku typu baby
1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
1 cytryna
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Śledzie pokrój w kostkę. Seler oczyść i pokrój w półksiężyce. Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, cebulę posiekaj, rzodkiewki pokrój w półplasterki. Wyciśnij sok z cytryny. Wszystkie pokrojone składniki wymieszaj z jogurtem i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Szpinak drobno pokrój, nałóż do łódeczek z liści cykorii, dodaj sałatkę śledziową.

SMACZNEGO!

Ciekaw jesteś pozostałych 55 przepisów autorstwa Ani Starmach?
Lekkość jest w zasięgu Twojej ręki :)

fot. Piotr Bolko

60 lekkich i zdrowych przepisów. Chudnij jedząc pysznie!

Zawsze dobrze czułam się we własnym ciele ale marzyłam o tym, żeby było mnie troszkę mniej. Wmawiałam sobie jednak, że to niemożliwe, że moja praca i pasja polega na jedzeniu i smakowaniu. Nie wyobrażałam sobie diety pełnej ograniczeń.

Nie było mi łatwo zrezygnować z czekolady czy masła ale podjęłam wyzwanie - zamknęłam się w kuchni: testowałam, smakowałam i udało mi się stworzyć dania, dzięki którym nadal cieszę się bogactwem smaków, ale nie muszę się martwić o odkładające się w biodrach zbędne kilogramy. Przedstawiam Wam przepisy, które są lekkie, zdrowe, proste w przygotowaniu i co najważniejsze - nadal pyszne.

Dzięki Marysi, mojej trenerce, zmieniałam tryb życia na bardziej aktywny, a kuchnię na lżejszą. Możesz skorzystać wyłącznie z przepisów ale zachęcam cię także do przygotowanych przez Marysię ćwiczeń - dzięki połączeniu ich z dietą, udało mi się zrzucić 5 kilogramów. I wiecie co? Wreszcie zmieściłam się w moje ukochane jeansy!


Szukasz pomysłu na prezent? Zobacz nasze nasze kulinarne gadżety:

Zobacz jak je otrzymać