Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

08.05.2017

Christine Chitnis: Jem deser każdego dnia!

Lody z ogórkiem, melonem i miętą? Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem? Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem? Przeczytajcie rozmowę z Christine Chitnis, autorką rewelacyjnej książki „Zdrowe lody". Znajdziecie w niej 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów - na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą! Łatwe, tanie przepisy bez użycia maszynki do lodów.


- Czy możesz wymienić pięć składników, których używasz najczęściej, przygotowując swoje zdrowe i pyszne mrożone desery?
- Pełnotłuste mleko kokosowe. Stanowi świetną bazę do lodów i kremów, idealnie śmietankową, z nutką tropikalnego smaku. Gorzka czekolada. Desery, które ją zawierają, stają się od razu bardziej dekadenckie. Banan to świetny składnik przydający słodyczy i kremowości. Zawsze trzymam w zamrażarce zapas mrożonego banana na wypadek, gdybym chciała ubić shake'a lub lody na bazie bananów.
Nerkowiec. Prawdziwie cudowny orzech! Zamoczony w wodzie, a następnie zblendowany orzech nerkowca zmienia się w kremowe, delikatnie słodkie mleczko orzechowe, podstawowy składnik moich lodowych baz.
Zwykły pełnotłusty jogurt. Mam lokalnego dostawcę jogurtu, który uwielbiam, kiedy więc robię mrożony jogurt lub lody wymagające bazy jogurtowej, wiem, że będzie gładka, pyszna i kremowa.

- Często pozwalasz sobie na desery?
- Jem deser każdego dnia! Czasem jest to coś tak prostego jak kawałek gorzkiej czekolady zanurzonej w maśle migdałowym, a czasem mrożone płatki jogurtowe na gorącej masie karmelowej, z orzechami, prażonym kokosem i kakao. Jeśli porcje są niewielkie i używasz zdrowych składników, absolutnie nie musisz się ograniczać!

- Jakie są Twoje trzy najważniejsze wskazówki dotyczące przygotowania zdrowych deserów mrożonych?
- Po pierwsze: zainwestuj w aromatyczne, zdrowe, sezonowe składniki. Po drugie: smakuj. W moich mrożonych deserach nie ma składników, które w surowej postaci byłyby groźne dla zdrowia, więc smakuj, przygotowując desery. Jeśli potrzebujesz trochę więcej ekstraktu wanilii, wlej go! Potrzebujesz trochę więcej słodzika - śmiało, dodaj go! Po trzecie: dobry blender jest kluczem - kremowa baza równa się kremowe desery!

- Który deser z książki jest Twoim ulubionym?
- Jednym z moich ulubionych deserów z książki są lody Czarny Las z kompotem wiśniowym domowej roboty. Kombinacja ciemnych, słodkich wiśni, bogatej w kakao czekolady i masy waniliowej jest nie do pobicia. W sezonie na czereśnie nie ma lepszego sposobu, aby się nimi rozkoszować, niż te lody na patyku!

Christine Chitnis

Zdrowe lody. 75 łatwych przepisów

Tłumaczenie: Dominika Chylińska

Zdrowe kalorie dla każdego

Lody z ogórkiem, melonem i miętą?
Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem?
Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem?
To jedyna książka zawierająca przepisy nie tylko na smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw i ziół.
Bez chemii i konserwantów. Dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.
To ponad 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów – na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!
Łatwe, tanie przepisy bez użycia maszynki do lodów.
To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć Twojemu dziecku naturalne witaminy!

Christine Chitnis – autorka, fotografka, mama, miłośniczka zdrowej kuchni, pracy w ogrodzie i robienia na drutach. Swoje teksty publikuje w czasopismach: „Country Living”, „The Boston Globe”, „Edible Rhody”. Autorka książek: Little Bites i Markets of New England. Prowadzi popularny blog: http://christinechitnis.com/.