76 prostych i inspirujących przepisów na zdrowe i pyszne hummusy i pasty!
To nieprawda, że hummus to tylko ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa.
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
Książka z przepisami "Hummusy i pasty" Konrada Budzyka już w połowie sierpnia. A może tymczasem wypróbujecie przepis na hummus z bobu?
Składniki:
1 kubek bobu
8 suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów (lub oliwy z oliwek albo oleju rzepakowego)
2 łyżki tahini
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/4 małej czerwonej cebuli
1 ząbek czosnku
7 łyżek wody
Sposób przygotowania:
· W garnku zagotuj litr wody z odrobiną soli i cukru. Do wrzącej wody dodaj bób i gotuj 10 minut od momentu zagotowania. Następnie ziarna odcedź, ostudź i obierz.
· Obierz ząbek czosnku.
· Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
· Gotową pastę najlepiej podać w płaskiej miseczce.
Jeżeli używasz suszonych pomidorów bez zalewy, to zalej je gorącą wodą na 15 minut, żeby zmiękły. Odcedź.
NOWE WYDANIE BESTSELLERA
Proste, zdrowe i pyszne. HUMMUSY i pasty
76 inspirujących przepisów na roślinne pasty
Hummus to ciecierzyca, czosnek, sezam i oliwa. Ale nie tylko.
Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, kusić intensywnym aromatem grillowanej papryki lub zaskakiwać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
Dzięki tej książce dowiesz się, jak ugotować ciecierzycę, żeby wydobyć jej orzechowy smak, do czego używać czarnej soli i jak wytrawnie smakuje kiszona cytryna.
Konrad Budzyk – weganin i bloger kulinarny, autor książki „Totalnie tofu”. Do gotowania podchodzi z dużym luzem, miesza style i techniki, a przy tym świetnie się bawi.