Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Francois-Regis Gaudry

Francja na talerzu

Tłumaczenie: Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska

VADEMECUM
kuchni francuskiej.
Znajdziesz tu
WSZYSTKO,
co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji.

Ile bąbelków mieści się w jednej butelce szampana?
Kto mieszka w serze casgiu merzu?
Czy tosty francuskie naprawdę pochodzą z Francji?
Ile kosztuje czesne w Le Cordon Bleu?
Jakie cukierki kupił w Galii Asterix?
Ile bagietek sprzedają każdego dnia francuscy piekarze?

350 zagadnień do rozgryzienia,
1250 specjałów do spróbowania,
375 przepisów do przetestowania,
260 osobistości ze świata francuskich kulinariów,
setki map, smakowitych adresów, pikantnych anegdot…

Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek…


Chcesz gotować jak rodowity Francuz?
Z Francją na talerzu będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji!

Bon appétit!

Oprawa twarda

Format: 240x328

Liczba stron: 434

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-240-9402-8

Tłumaczenie: Agnieszka Dywan, Paweł Łapiński, Natalia Zmaczyńska

Recenzje

Dodaj własną recenzję
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.