Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Paryż na talerzu

Francois-Regis Gaudry

Paryż na talerzu

Tłumaczenie: Agnieszka Dywan

Autor bestsellerowych Italii na talerzu i Francji na talerzu powraca z nową książką!

Wraz z François-Régisem Gaudrym, jedną z najjaśniejszych gwiazd francuskiej kuchni, odkryj kulinarną stolicę świata – PARYŻ.

Gdzie paryżanie najchętniej przychodzą rano po bagietkę?
Dlaczego barman to paryski zawód?
Jaki jest właściwy sposób zamawiania kawy?
Czy frytki tak naprawdę zostały wynalezione w Paryżu?
W czym tkwi sekret paryskiej zupy cebulowej?
Ile hektolitrów wina wypijają każdego roku mieszkańcy Paryża?

• 255 miejsc, osób i wydarzeń, które ukształtowały paryską kuchnię
• 88 przepisów na paryskie klasyki: croque-monsieur, naleśniki paryskie, makaroniki
• 2 050 adresów do odwiedzenia – od street foodu przez niewielkie knajpki po luksusowe restauracje
• mnóstwo map, ilustracji i smakowitych ciekawostek

Zobacz Paryż oczami specjalisty od francuskiej kuchni! Udaj się do kultowych miejsc, w których jadali Coco Chanel, Aleksander Dumas, Marcel Proust. Poczuj klimat paryskiego bistro, wybierz się na kulinarną wycieczkę po wieży Eiffla i rozsmakuj się we francuskich klasykach!

Prawdziwa BIBLIA francuskiego smaku

WSZYSTKO, co powinieneś wiedzieć, zanim odwiedzisz stolicę Francji

François-Régis Gaudry – autor bestsellerowych, ukochanych przez Polaków książek – Italii na talerzu oraz Francji na talerzu. Francuski dziennikarz, krytyk kulinarny i pisarz, który za swoje książki jest uwielbiany na całym świecie. Prowadzi program telewizyjny Très Très Bon oraz audycję On va déguster w radiu France Inter.

Oprawa twarda

Format: 200x265

Liczba stron: 448

Wydanie: pierwsze

ISBN: 978-83-240-9440-0

Tłumaczenie: Agnieszka Dywan

Recenzje

Dodaj własną recenzję
Zapraszamy do napisania własnej recenzji, możesz wysłać do nas tekst poprzez formularz.