Kolejna porcja bezchemicznych przepisów
W pierwszej części książki autorka dokładnie pisała o mlekach mikrofiltrowanych, o tym, że część E jest szkodliwa, część nieszkodliwa. Do dzisiaj to taki mój poradnik - co kupować, czego nie, co jest dla naszego organizmu korzystne, a co totalnie go wyniszcza.
Kupiłam tez później nowe przepisy, bo spodobały mi się propozycje Julity Bator na potrawy.
„Święta bez chemii" to kolejna porcja przepisów, tym razem świątecznych, które pozwolą nam na przygotowanie np. pierogów z mąki orkiszowej (nie wiedziałam dotąd, jak je zrobić, żeby były ciągnące).
Recenzent: Marta Migda
Julita Bator
Święta bez chemii. Zdrowe przepisy na tradycyjne potrawy na Boże Narodzenie i inne święta
Jak sprawić, by nad stołem unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt
Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami.
Teraz podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.
Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji, wielkanocnego śniadania czy urodzinowego przyjęcia zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Jak niewielkim nakładem czasu i kosztów zamienić czekoladowe cukierki na własnoręcznie lukrowane pierniczki, przygotować domowy barszcz z uszkami czy najlepszą lemoniadę?
Julita Bator radzi, jak sprawić, by w domu unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt, pachnących cynamonem i świeżo upieczonym mazurkiem. Jak podarować swoim bliskim to co najlepsze. Bez polepszaczy!