Smakowita regionalność
Magda Gessler szturmem wdarła się do ekstraligi polskich celebrytów. Jej zdolności kulinarne stały się inspiracją dla setek Polaków, którzy za jej namową i po obejrzeniu jej programów, zmieniają sposób odżywania, odświeżają swoje domowe posiłki, z wielką dbałością dobierają składniki i skrupulatnie rozliczają się z pięknego podania przygotowanych dań.Moda na kuchenne rewolucje sięgnęła daleko poza mury odwiedzanych przez Gessler restauracji, wpływając na to, co i jak jadają Polacy.
Do jednych z jej największych zasług należy przybliżanie rodakom potraw regionalnych, które często niesłusznie zostają skazane na zapomnienie i trwałe wyrzucenia z karty dań.
Gessler staje się ambasadorką polskiej tradycji i kultury jedzenia, która charakteryzuje się ogromnym bogactwem. Wiele potraw traktujemy jako niemodne, niegodne podawania podczas uroczystości, bo mało reprezentatywne czy orientalne. A przecież o sile smaku wcale nie stanowi zagraniczne pochodzenie, lecz właśnie odpowiednie przyrządzenie i związek z wieloletnią tradycją podawania.
Autorka pokazuje, jak bardzo się mylimy, przywracając świetność daniom regionalnym, a przez wielu z nas nigdy niepoznanym.
„Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny", to tak naprawdę pozycja obowiązkowa nie tylko dla osób uwielbiających spędzać czas w kuchni, lecz także dla tych, którzy żywo interesują się polskimi tradycjami. Na kartach tej apetycznej publikacji, znajdziemy przepisy na potrawy kuchni kresowej, kujawskiej, małopolskiej, mazowieckiej, podlaskiej, pomorsko-kaszubskiej, warmińsko-mazurskiej, śląskiej i wielkopolskiej. To prawdziwy kocioł rozmaitości, z którego unoszą się nieprawdopodobne aromaty.
Inspirując się tą książką, będziemy mogli przygotować tradycyjne kaczkę z sosem miodowo-pomarańczowym, sałatkę żmudzką, kwasówkę, pstrąga pieczonego w cieście solnym, kaszankę po madziarsku, perliczkę pieczoną w półtoraku, kurczaka po polsku, kindziukowe ruloniki, kurki na okrasie z gęsiny, kaszubskie fondue, jajecznicę z węgorzem, sałatkę z pieczoną dynią, pijaną golonkę, schab w piwnej galaretce i wiele, wiele innych smakowitości.
Już same ilustracje proszą się o spałaszowanie, kusząc wybornym wyglądem i zapachem do wyobrażenia.
Publikacja ta jednak, to nie tylko przepisy i dołączone do nich fotografie. To przede wszystkim ukłon w stronę kultury jedzenia i opis każdej z wymienionych typów kuchni. Gessler kusi się także o wyliczenie i przedstawienie konkretnych składników, wskazując, co stanowi o ich wyjątkowości i niepowtarzalnym smaku. Przepisy są autorskie, acz każdy jest inspirowany lokalnymi tradycjami.
Obok tej książki nie można przejść obojętnie - to prawdziwa feeria barw i doznań smakowych. Niepowtarzalna kulinarna wyprawa, w myśl zasady „cudze chwalicie, swego nie znacie", pozwoli wam na nowo zachwycić się regionalnymi daniami, które możecie dowolnie rekonstruować, tworząc nowe tekstury jedzenia.
Smacznego!
Recenzent: Anna Szczurek
Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków!
Truskawki kaszubskie jak wspomnienie lata, gęste powidła krzeszowickie, kremowy bundz z wiosennego wypasu owiec i sycący pieprzny kindziuk.
Magda Gessler zaprasza na niepowtarzalną kulinarną wyprawę. Pokazuje, że w Polsce można znaleźć produkty o unikalnych smakach i wyczarować z nich fantazyjne dania.
“Smaczna Polska. Regionalny przewodnik kulinarny” to oryginalne autorskie przepisy inspirowane tradycyjną kuchnią i lokalnymi specjałami. Przejrzysty podział na regiony pozwoli Ci wzbogacić wycieczki po Polsce o nowe doznania kulinarne, a rady autorki odmienią Twoją kuchnię na co dzień. Czy sięgniesz po produkty rekomendowane w książce, czy zastąpisz je dostępnymi lokalnie zamiennikami, Twoje gotowanie z pewnością zachwyci najbliższych.
Szczypta tradycji, ciut nowoczesności i garść polskich smaków!
Przed Tobą najsmakowitsza z podróży!
Szukasz pomysłu na prezent? Zobacz nasze nasze kulinarne gadżety:
Zobacz jak je otrzymać