Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

Zamień chemię na jedzenie

Zmień swoje nastawienie do jedzenia!

Nigdy Cię nie zastanawiało, że w wielkim supermarkecie jest tylko jeden mały regał z napisem „ZDROWA ŻYWNOŚĆ". Niby na pozostałych to gorsze, niezdrowe i szkodliwe? Na pewno nie do końca zdrowe... Niestety. Ślepo ufamy producentom jedzenia nie myśląc nawet, że to co wkładamy do koszyka sklepowego może być niezdrowe.

„Zamień chemię na jedzenie" to książka o dochodzeniu do tego, że nie wszystko co jest dostępne w sprzedaży możemy jeść bez uszczerbku na zdrowiu. Julita Bator, autorka książki, na własnej skórze przekonuje się, że skład niektórych produktów spożywczych przypomina tablicę Mendelejewa, a producenta takiego produktu nie zastanawia nasz stan zdrowia. Wystarczy krótki test. Weź z kuchennej szafki albo lodówki pierwszy lepszy produkt i przeczytać jego skład. Ile nazw nie potrafisz nawet wymówić, nie mówiąc o ich zrozumieniu? Połowy? A może większości. Wyciągnięty z lodówki jogurt ma tyle wspólnego z truskawkami, co obrazek na opakowaniu?


Po przeczytaniu książki Julii Bator zmienisz swoje nastawienie do jedzenia - zaczniesz czytać etykiety, więcej czasu spędzać przy sklepowych półkach, szukać zdrowszej żywności, dwa razy zastanowisz się w kolejce do fast fooda, czy nie lepiej będzie zjeść coś zdrowego. Jeśli nie zmienisz swojego nastawienie to znaczy, że masz gdzieś swoje zdrowie. Swoje i najbliższych. Serio. Julia Bator zmieni twój sposób myślenia o jedzeniu - że zdrowo nie oznacza niesmacznie. Ba! Zdrowe musi być smacznie. Jedzenie ma być przyjemnością, która nie zabija nas potajemnie (nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, ile twoich chorób i dolegliwości spowodowane jest tym, co jesz). Stanie się to kiedy zaczniesz świadomie kupować zdrową żywność i zmienisz swoje myślenie.


W książce znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, żeby rozpocząć nową drogę ze zdrową żywnością: informacje na temat składników żywności z jasnym podziałem na zdrowe, niezdrowe i neutralne oraz proste przepisy na zdrową żywność.


Książka pisana doświadczeniem autorki, wypróbowana na niej samej i jej najbliższych. Zobaczysz, że zaczniesz z tą książką chodzić do sklepu i sprawdzać skład swojej ulubionej żywności.


Recenzent: Tomasz Gil

Pierwsza książka o tym, jak jeść bez chemii i nie zbankrutować

Książka, która nie zawiera chemii ani polepszaczy smaku!

Co to znaczy zdrowo się odżywiać? Zacznij od unikania chemicznych dodatków. Nie tylko nie są potrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD.
Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator weryfikuje dane od producentów. Ponieważ dzieci autorki wykazują silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa.

W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności, ale także jakie naczynia stosować w kuchni, jak przemycać wartościowe produkty w potrawach. Podaje 81 przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność.

Polecamy unikatowy fartuch inspirowany książką „Zamień chemię na jedzenie”!



Proste przepisy na jedzenie bez chemii!

Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy