Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

21.12.2015

Święta bez polepszaczy!

Jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników? Julita Bator, która zmieniła oblicze polskiej kuchni dzieląc się swoją unikatową wiedzą na temat jedzenia bez chemii i wypróbowanymi zdrowymi przepisami udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.

Oto kilka sprawdzonych świątecznych przepisów

Barszcz z uszkami

Kwas buraczany
łatwe, ok. 2 l
2,5 kg czerwonych buraków
4-5 obranych ząbków czosnku
1 łyżka soli kamiennej lub morskiej (bez żelazocyjanku potasu E 536)
przefiltrowana woda
1 kromka razowego chleba

• Do 4-litrowego słoika włożyć umyte i pokrojone w kostkę buraki, czosnek i kromkę chleba.
• Zalać do pełna wodą z rozpuszczoną w niej solą.
• Po upływie 4-5 dni zdjąć „kożuch" i przecedzić płyn przez gazę.
• Następnie przelać kwas do szklanych butelek lub słoików i pasteryzować przez 20 min.

Kwas możemy przechowywać w lodówce bez pasteryzacji przez kilka tygodni.

Barszcz czerwony
łatwe, ok. 2 l
10 dag suszonych grzybów
5-6 buraków średniej wielkości
1 marchewka
1 pietruszka
kilka ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
majeranek
kminek
sól kamienna lub morska (bez żelazocyjanku potasu E 536)
pieprz
ok. ½ l kwasu buraczanego (lub mniej, jeśli jest bardzo kwaśny)
1 obrany ząbek czosnku

• Grzyby i warzywa umyć. Warzywa obrać.
• W garnku umieścić warzywa i grzyby i wlać 1 i ½ l wody.
• Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kminek i gotować, dopóki warzywa nie będą miękkie.
• Barszcz przecedzić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
• Dodać kwas i przeciśnięty przez praskę czosnek.


Piernik

Przyprawa do piernika
łatwe, 4 łyżeczki
1 ½ łyżeczki goździków
1 ziarnko czarnego pieprzu
1 ziarnko kardamonu
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru w proszku

• Goździki, pieprz i kardamon zemleć w młynku do kawy.
• Wymieszać wszystkie składniki.

Piernik
łatwe, 1 blaszka
100 g masła
2 jajka kurze (z hodowli ekologicznej lub od kur z wolnego wybiegu)
⅔ szklanki nierafinowanego cukru
⅓ szklanki miodu
2 szklanki mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2-3 łyżki domowej lub gotowej przyprawy do piernika
200 g powideł śliwkowych lub dżemu śliwkowego

• Masło wyjąć z lodówki, aby zmiękło.
• Miękkie masło, jajka, cukier i miód zmiksować.
• Dodać mąkę, sodę i przyprawę do piernika i całość
zmiksować.
• Wylać masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
o wymiarach 24 cm × 15 cm i piec w temperaturze 170°C
ok. 60 min.
• Po wystudzeniu piernik przeciąć wzdłuż na 3 części
i 2 z nich (tzn. górne powierzchnie części dolnej i środkowej)
posmarować powidłami.

Polewa
200 g gorzkiej czekolady
opcjonalnie 100 g masła
• W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę (ewentualnie razem z masłem) i wylać polewę na piernik.
• Polewa z samej czekolady jest bardziej krucha.

 

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami

średnio trudne, ok. 16 szt.
3 dag (lub więcej) suszonych grzybów
1 łyżka klarowanego masła
1 główka kapusty
sól morska lub kamienna (bez żelazocyjanku potasu E 536)
40 dag kaszy gryczanej palonej
1 cebula
oliwa z oliwek
bazylia
szałwia
rozmaryn

• Grzyby namoczyć w wodzie na 1-2 godz., umyć i dusić w małej ilości wody z dodatkiem masła ok. 40 min, aż będą miękkie. Wystudzić i drobno pokroić.
• Z kapusty wyciąć głąb długim, ostrym nożem.
• Ugotować kapustę w osolonej wodzie. W trakcie gotowania wyciągać z wody odchodzące liście.
• Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą i zalać 1 l wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować bardzo wolno pod przykryciem przez 20 min.
• Cebulę pokroić w kostkę i udusić na oliwie z dodatkiem wody.
• Połączyć kaszę, grzyby i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
• Na liście nakładać po 2 łyżki kaszy i zawijać gołąbki.
• Układać blisko siebie w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
• W osobnym naczyniu wymieszać 1 szklankę wody z ziołami, solą i pieprzem.
• Zalewą zalać gołąbki i przykryć je kilkoma liśćmi, a następnie pokrywką.
• Piec ok. 1 i ½ godz. w temperaturze 225°C.

 

Jak sprawić, by nad stołem unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt

Dzięki swoim książkom Julita Bator zmieniła oblicze polskiej kuchni. Autorka, mama trójki dzieci, podzieliła się swoją unikatową wiedzą i wypróbowanymi zdrowymi przepisami.
Teraz podpowiada, jak przygotować święta bez glutaminianu sodu i sztucznych barwników. Udowadnia, że można przyrządzić zdrowe świąteczne potrawy i że nie jest do tego potrzebna długa lista składników ani niekończące się godziny spędzone w kuchni.
Co zrobić, by smak wigilijnej kolacji, wielkanocnego śniadania czy urodzinowego przyjęcia zapamiętać na zawsze i z radością co roku odtwarzać? Jak niewielkim nakładem czasu i kosztów zamienić czekoladowe cukierki na własnoręcznie lukrowane pierniczki, przygotować domowy barszcz z uszkami czy najlepszą lemoniadę?
Julita Bator radzi, jak sprawić, by w domu unosił się aromat rodzinnych, szczęśliwych i spokojnych świąt, pachnących cynamonem i świeżo upieczonym mazurkiem. Jak podarować swoim bliskim to co najlepsze. Bez polepszaczy!