Wydawnictwo Znak - Dobrze nam się wydaje

24.10.2016

Kwintesencja słodkiego dzieciństwa!

Kocie oczka z marmoladą, chlebek korzenny, bananowe babeczki i trufle w muszelkach! Marzenie każdego dziecka!

W Znak Emotikon ukazała się książka „Mikołajek i słodkie przekąski". Ten zbiór przepisów jest owocem nieoczekiwanego i radosnego spotkania najsłynniejszego francuskiego ucznia i znanego, nagradzanego gwiazdkami Michelina, szefa kuchni. Mikołajek i Alain Ducasse zakasują rękawy i spotykają się przy kuchennym stole, by przygotować dla was 30 słodkich przepisów, które przywodzą na myśl najszczęśliwsze chwile dzieciństwa!

W historiach o Mikołajku Goscinny i Sempé zachwycająco odtworzyli słodki smak dzieciństwa swojego bohatera, sympatycznego łasucha: pachnące śniadanie, bułeczka z czekoladą po wyjściu ze szkoły czy atmosfera dziecięcych podwieczorków...

Alain Ducasse z kolei odkrywa i dzieli się z nami kilkoma pysznymi wspomnieniami ze swojego dzieciństwa: „Zapach tarty, kruche ciasto, lekko skarmelizowany cukier, mięciutkie jabłka...".

Pasja, by przekazywać i pobudzać smak, stała się dla słynnego szefa kuchni inspiracją do stworzenia tych przepisów na cztery ręce, smakowitych, ze szczyptą nostalgii, które można przyrządzić samemu (gdy masz więcej niż 7 lat) lub całą rodziną.

Kwintesencja słodkiego dzieciństwa zarówno dla małych, jak i dużych dzieci! Wspólne pichcenie i przegotowywanie pysznych słodkości to znakomity przepis na udany przedświąteczny weekend!

 

 

Alain Ducasse

Mikołajek i słodkie przekąski

Tłumaczenie: Barbara Grzegorzewska, Magdalena Talar

Smak dzieciństwa!

Kanapka Alcesta, zapach bułeczki z czekoladą po wyjściu ze szkoły, jabłecznik upieczony przez mamę… Jednym słowem smak dzieciństwa. Mikołajek i jego kumple stali się źródłem inspiracji dla najsłynniejszego francuskiego szefa kuchni, Alaina Ducasse’a, który stworzył trzydzieści wyjątkowych, łatwych do przygotowania przepisów. Okrasił je praktycznymi poradami, dodał odrobinę pasji i szczyptę nostalgii. Smacznego!

Alain Ducasse, ur. 1956; francuski geniusz kulinarny, wielokrotny zdobywca gwiazdek Michelina, prowadzi restauracje na całym świecie, od Londynu po Tokio, a jedna z nich znajduje się na… wieży Eiffla.