Plan na wiosnę
1. Nawadniaj się oczyszczającymi płynami.
Zwiększ naturalne zdolności odtruwające swojego organizmu, pijąc czystą filtrowaną wodę lub napoj w szczegolny sposob sprzyjający zdrowiu wątroby, na przykład wodę z cytryną albo napar z korzenia mniszka lekarskiego. Przygotowuj soki lub smoothie z warzyw i zioł, na przykład z selera, jarmużu i pietruszki - to bogaty w chlorofil odtruwający napoj - albo popijaj przez cały dzień filtrowaną gorącą wodę.
2. Zasiej nasiona. Zbliż się tej wiosny do natury, wprowadzając do domu świeże kwiaty oraz rozpoczynając uprawę roślin jadalnych lub ozdobnych, którymi będziesz się mogła cieszyć w kolejnych miesiącach. Obserwowanie, jak nasiona kiełkują i przemieniają się w pożywne upiększające jedzenie wraz z nadejściem lata, może być dla ciebie niezwykłym doświadczeniem zbliżającym cię do świata przyrody.
3. Ulżyj wątrobie. Wątroba jest jednym z głownych organow oczyszczających twoje ciało. Ospałość wątroby może się objawiać problemami skornymi, na przykład trądzikiem lub egzemą, a także alergiami pokarmowymi i środowiskowymi. Okaż wątrobie nieco troski, pijąc rano wodę z cytryną oraz dodając do diety pełne chlorofilu, zasadowe zielone składniki - na przykład szparagi, szpinak i kiełki.
4. Przy kolacji postaw na prostotę. Delikatne wiosenne pokarmy zachowują wartościowe upiększające składniki odżywcze, gdy są surowe lub tylko lekko podgotowane na parze. Unikaj rumienienia lub przypalania dań, a unikniesz także powstawania związkow AGE w organizmie. Sprobuj łatwych metod gotowania takich jak blanszowanie lub duszenie w wodzie czy bulionie warzywnym - ograniczysz kalorie i ułatwisz organizmowi trawienie.
5. Zmniejsz ilość toksyn. Wszystkie toksyny, niezależnie od tego, czy pochodzą z jedzenia, leków na receptę, kosmetykow czy środowiska, dokładają naszej wątrobie obowiązkow związanych z oczyszczaniem. Zmniejszenie spożycia przetworzonych, opryskiwanych pestycydami pokarmow to jeden z najskuteczniejszych sposobow na odtrucie ciała i wspieranie swojej urody - zarowno wiosną, jak i przez cały rok.
Przepis ze strony 74
BANANOWO-GRYCZANE PANCAKES
Pancakes to weekendowy przysmak, jednak zwykłe oblane syropem placki sprawiają, że poziom cukru w twojej krwi wpada w błędne koło, a skóra jest bardziej skłonna do wyprysków. Oto przepis na przeciwstarzeniowe pancakes, w których zamieniamy białą mąkę i rafinowany cukier na bogatą w mikroskładniki mąkę gryczaną oraz syrop klonowy o niskim indeksie glikemicznym. Same banany dodają ciastu słodyczy, więc możesz nawet pominąć syrop. Dorzuć do masy kilka drobno posiekanych orzechów włoskich - placki będą bardziej chrupiące i bogatsze w kwasy omega-3, które hamują starzenie.
Na 2-4 porcje
1 szklanka/240 ml niesłodzonego mleka migdałowego
4 łyżeczki białego octu winnego
1 szklanka/115 g mąki gryczanej
. łyżeczki soli morskiej
. łyżeczki proszku do pieczenia
. łyżeczki sody oczyszczonej
. szklanki/25 g drobno posiekanych orzechow włoskich (opcjonalnie)
1 dojrzały banan
2 łyżki czystego syropu klonowego
1. łyżki roztopionego organicznego
masła lub oleju kokosowego oraz dodatkowo
porcja tłuszczu do smażenia
1 jajko
W kubku wymieszaj mleko migdałowe i ocet. Odstaw na 5 minut. W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i orzechy, jeśli ich używasz. W innej misce rozgnieć widelcem banana. Dodaj syrop klonowy, roztopione masło, jajko i mieszankę octu i mleka migdałowego. Przelej płynne składniki do suchych i krótko wymieszaj do ich połączenia. Rozgrzej naoliwioną patelnię na średnim ogniu. Wlewaj ciasto w porcjach o objętości 1 szklanki/60 ml na rozgrzaną patelnię. Kiedy na powierzchni powstaną niewielkie bąbelki (po około 60 sekundach), przewróć placki i smaż je z drugiej strony przez około 30 sekund. Przełóż na talerz i utrzymuj w cieple do czasu, aż skończysz smażyć resztę. W razie potrzeby ponownie posmaruj patelnię tłuszczem, by zapobiec przywieraniu. Podawaj na ciepło.